Tilfeldighetenes spill

REACHING NIRVANA

Hvordan kan det ha seg at to ungdom uten tilknytning til galopp, og, la oss kalle det en sunn respekt for store dyr, snart har viet et halvt liv hver til sporten? 


Aksel var, er, og har alltid vært en litt sær og egen type. En som går sine egne veier. Ekstremt nysgjerrig og alltid på søken etter mer kunnskap og nye ferdigheter. Ved en tilfeldighet ble han introdusert for amerikansk galoppsport, da han en sen kveld snublet over noen spennende galoppmarkeder. Like etter var han i gang med å analysere prestasjonstall og fascinerende informasjon da han jaktet på vinnere i amerikansk galopp. Den gleden, spenningen, fortvilelsen og det adrenalinet galoppløp gir, var et krydder i livet det ble vanskeligere og vanskeligere å skulle se for seg å leve uten. Var det ikke en bane i Norge også? Turen ble lagt til Øvrevoll, bare for å skuffet konstatere at det verken fantes prestasjonstall eller informasjon av det kaliberet han hadde brukt for å analysere løpene i USA. Det føltes som vill gjetning å skulle prøve å finne noen vinnere ut fra noen stylede startlister, og sannsynligvis var det også dét. Et rent casinospill, som aldri har appellert i særlig grad. Men sporten på Øvrevoll var minst like bra. Sånn han hadde lært det å kjenne i USA; bare renere, ærligere, og vakrere enn over dammen. Hvorfor kan man ikke lage tilsvarende, om ikke bedre prestasjonstall i Norge?  Prosessen med å lage prestasjonstall var i gang, og den reisen kan du lese mer om her.


En vårdag i 2010 ble Gard med storebror på galoppbanen. Prestasjonstallene var fortsatt i sin spede begynnelse, men noe virket allikevel å være i emning. Det ble referert til tall i hytt og gevær, med uforståelige klusser og tydelige sirkelmarkeringer rundt hestenes navn i programbladet. Gard var ikke selv gammel nok til  å spille, men Aksel skyldte 100 kr fra et utlegg og Gard gikk med på å ta tilbakebetaling i form av prosenter av et V-spill. Vi var klare for V5! Løp etter løp ble avgjort, og på V5-bongen var vinneren alltid med. Bankeren satt allerede i den første avdeling. TICMOTOR var navnet.  Avd. 2 DUBAI SAMURAI, avd. 3 DESERT FUSE. Avd 4. RAPPONGHI. Og det til tross for oppførsel før løpet som ikke gjorde noe som helst for å minske vår sunne respekt for store dyr. På dette tidspunktet hadde tilogmed Øvrevolldirektør Hans Petter Eriksen begynt å ane at noe var i emning – for han tittet bort på oss og ga oss et lurt, lite smil. Det var sikkert ikke noe vanlig skue, det han så. Det var nå bare ett løp igjen. De 256 kronene bongen kostet var ikke mer enn det måtte være, så i siste avdelingen var det tynt streket opp. Men vi hadde REACHING NIRVANA! Den hadde riktig nok ikke vunnet på 13 starter – men tallenes tale var klar. Seieren var rett rundt hjørnet!  På ryggen satt Umesh Kumar. Han hadde kanskje ikke den mest tillitsvekkende seiersprosenten, men dette burde være en ren “steering job”. Med desperate klyv holdt de akkurat unna for en voldsomt spurtende konkurrent vi ikke lenger husker navnet på. Vi hadde vunnet! Den uregistrerte spillkvitteringen var på et øyeblikk verdt mer penger enn vi noen gang hadde sett. Og det første vi tenkte på var hvordan i alle dager vi skulle kunne forklare dette for fattern! Det
var bare bare nybegynnerflaks – senere ble det oppdaget formler som var helt reversert på enkelte distanser, og det var egentlig ikke måte på hvor premature disse prestasjonstallene var. Men det spilte jo ingen rolle. Etter en slik opplevelse var det umulig å legge det fra seg. Gard ble involvert i prestasjonstall-produksjonen, og har siden 2011 hatt fast ansvar for videoanalyse.  15.000 løp og 150.000 svinger er analysert, ved forrige opptelling.


Omsetningen på Øvrevoll har nå falt så dramatisk at det knapt kan spilles inn dit, og vi vil nå gå fra å bare spille på skandinavisk galopp, til å være med og redde skandinavisk galopp. Så her er vi. To unge voksne som elsker Skandinavisk galopp, med en listig plan om hvordan vi kan redde den. Da kommer vi til å trenge flere, som drar i samme retning.