Startspor-statistikker i % | Galoppanalyse.no
Previous
CLOSE
Next

Litt smartere med galoppanalyse.no

STARTSPOR-STATISTIKKER FOR NORSK, DANSK OG SVENSK GALOPP, I VINNERPROSENT

Startspor-statistikker forteller mye, men ikke alt. 

Løp kan både tapes og vinnes i svingene, da korteste vei til mål ikke sjelden også er den raskeste. Dersom man gir bort for mange lengder ved vide svinger, kan hester gjøre sine livs løp men allikevel ikke rekke helt frem. I Skandinavisk galopp opplever vi nok at jockeyer og trenere i gjennomsnitt kanskje er litt mindre bevisste på akkurat dette enn i internasjonal racing, der “ground consciousness” i større grad er en ting. Men vi har unntak. Flere av våre mest suksessfulle trenere og jockeyer på Øvrevoll, Klampenborg, Göteborg, Jägersro og Bro Park skiller seg noe ut på dette punktet. 

Samtidig er alle baner ulike, avstand fra startgate til første sving varierer, og noen baner har oftere et “track bias” som kan gjøre det gunstig å løpe lengre mot at man sikrer seg en spesiell type posisjon, for eksempel utvendig på oppløpet, og så videre. Det er heller ingen regler, uten unntak! Noen distanser løpes dessuten sjeldnere, som gjør at det blir med tilfeldigheter i statistikkene med potensiale til  å lure oss. 

Startspor-statistikker er derfor aldri noen fasit eller hard sannhet – men de har nok en del å lære bort allikevel.

Denne statistikken tar utgangspunkt i sesongene 2017-2021 (til og med juni 2021), og er sortert etter seiers-prosent. Det betyr at det som visualiseres er seiersprosent med de ulike startsporene, og ikke antall seire. 

En brukerveiledning finnes her.